Barnsteen

Barnsteen kettingen worden steeds populairder. Je ziet steeds meer voorbij komen bij schattige kindjes. Wist je dat barnsteen kettinkjes niet alleen heel lief staan maar ook een geweldige functie hebben. Wist je bijvoorbeeld dat Baltisch barnsteen ook een pijnstillende werking heeft? En dat barnsteen zelf eigenlijk geen (edel)steen is? In deze blog lees je alles over barnsteen en de werking ervan!

Wat is een barnsteen ketting?

Een barnsteen kettinkje is een sieraad gemaakt van barnsteen kralen. Als je er eenmaal een gezien hebt, herken je ze daarna direct. De kettinkjes hebben namelijk een opvallend uiterlijk: de barnsteen kraaltjes hebben een mooie, warme kleur. Bovendien heeft ieder kraaltje een eigen natuurlijke vorm, waardoor elk kettinkje uniek is! Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en combinaties. Maar wat is barnsteen nu eigenlijk? In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is barnsteen een fossiele hars, en dus geen edelsteen. Barnsteen voelt dan ook niet koud aan waardoor het heel aangenaam op de huid draagt (zeker voor kleinere kinderen). Verder zijn barnsteen kralen hard en licht van gewicht.

Barnsteen heeft een pijnstillende werking bij doorkomende tanden

Barnsteen kettinkjes staan niet alleen heel lief maar hebben ook een belangrijke functie. Barnsteen staat namelijk bekend om zijn positieve werking bij het doorkomen van (de eerste) tandjes en kiezen. Dit komt door het barnsteen zuur dat vrijkomt wanneer de barnsteen in aanraking komt met de warme huid van je kleintje. Dit barsteen zuur zorgt voor een pijnstillend en ontstekingsremmend effect. Naast dat barnsteen de pijn verzacht bij doorkomende tandjes, merken veel ouders ook op dat hun kleintje een stuk minder kwijlt wanneer het een barnsteen ketting draagt. Symbolisch gezien staat Baltische barnsteen voor zorgeloosheid en plezier. Er doen zelfs verhalen de ronde dat barnsteen kan helpen om te voelen wat goed is en wat niet. Mooi meegenomen, toch?

Veiligheid

De barnsteen sieraden die je bij Amber vindt zijn handgemaakt door een familiebedrijf (est. 1991) in Litouwen. Hierbij is veel aandacht besteed aan veiligheid. Mocht er teveel spanning op het kettinkje komen te staan dan zal het breken. Doordat ieder kraaltje echter afzonderlijk geknoopt is, komen er niet ineens 30 kraaltjes los wanneer dit gebeurt, wel zo’n prettig idee!

Let op: barnsteen sieraden zijn geen speelgoed! Het algemene veiligheidsvoorschrift voor sieraden luidt; ”Kinderen onder drie jaar dienen sieraden niet zonder toezicht van volwassenen te dragen, omdat het kleine onderdelen bevat.” Dit geldt dus ook voor het dragen van barnsteen kettingen. Het advies is om deze af te doen tijdens het slapen. De barnsteen kettingen en armbandjes zijn zo geknoopt dat ieder steentje apart aan het koordje zit. Breekt de ketting of armband, dan komt er slechts 1 kraaltje vrij. Amber Aruba is niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen. 

Meer over het ontstaan van barnsteen

Barnsteen is een fossiele hars, afkomstig van naaldbomen. De hars is miljoenen jaren geleden uit de bomen gedropen en daarna versteend. De barnsteen die we bij Amber verkopen komt uit Scandinavisch gebied en is ongeveer 44 miljoen jaar oud. Barnsteen kent een tussenfase, dit wordt kopal genoemd. Kopal is herkenbaar doordat het nog deels vloeibaar is, en minder dan een miljoen jaar oud. Ook is kopal vaak nog plakkerig en lichtgeel van kleur. Barnsteen is àltijd ouder dan een miljoen jaar. Het woord barnsteen is afkomstig van het Nedersaksische woord börnen, wat branden betekent. In het Engels wordt barnsteen amber genoemd.

Echtheid gegarandeerd 

Onze barnsteen sieraden zijn afkomstig van een gecertificeerde barnsteen leverancier. Dit betekend dat ze gegarandeerd gemaakt zijn van 100% natuurlijk Baltisch barnsteen van de hoogste kwaliteit. Wil je zelf testen of jouw barnsteen echt is? Er zijn verschillende manieren om dit te testen:

    • Barnsteen blijft drijven: voeg 7 eetlepels zout toe aan 300ml water, je zult zien dat een losse kraal blijft drijven.
    • Barnsteen heeft een dennengeur wanneer het smelt: prik met een hete naald in een barnsteen kraaltje, ruik je een dennengeur en geen plastic? Dan zit je goed!
    • Barnsteen is licht van gewicht en voelt niet koud aan.